Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Φρέσκια Γύρη Λουλουδιών


1 σχόλιο:

  1. ΓΥΡΗ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ
    Όταν κοιτάζουμε από κοντά ένα λουλούδι, παρατηρούμε τους στήμονες που καταλήγουν σε μικρούς σάκους , τους ανθήρες ,που περιέχουν μια χρωστική σκόνη ,τη γύρη .Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η γύρη για το φυτό είναι ότι το σπερματοζωάριο για τον άνθρωπο .Όταν οι μέλισσες μαζεύουν τη γύρη , την επεξεργάζονται (σπάζοντας το εξωτερικό περίβλημα της γύρης) και παίρνοντας το εσωτερικό που είναι πολύ πιο εύπεπτο ,το ανακατεύουν με ένζυμα και μέλι και το φυλάσσουν στην κηρύθρα .
    Πόση γύρη θα πρέπει να τρώτε την ημέρα Τριάντα πέντε γραμμάρια γύρης (μια κουταλιά της σούπας )την ημέρα, καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες μας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία . Η κατανάλωση γύρης πρέπει να ξεκινήσει με μικρή ποσότητα μέχρι να συνηθίσει το στομάχι. Προτείνεται μια κουταλιά του γλυκού καθημερινά για περίπου μία εβδομάδα και σταδιακή αύξηση σε μια κουταλιά της σούπας. Η κατανάλωση γύρης θα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς διακοπή για 4-6 μήνες ανάλογα με την αντίδραση κάθε ατόμου ξεχωριστά. Η γύρη καταναλώνεται αυτούσια όπως έχει η διαλυμένη σε κάποιο χυμό.

    Σύνθεση- θρεπτική αξία-θεραπευτικές ιδιότητες
    Η γύρη περιέχει πρωτεΐνες, Σάκχαρα (γλυκόζη, φρουκτόζη ),Η2Ο, κυπαρικές ουσίες, μεταλλικά στοιχεία (Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Κάλιο, φώσφορο, θείον, Σίδηρος, Χαλκός Μαγγάνιο Πυρίτιο Τιτάνιο, Ψευδάργυρος αλλά και αρκετά ολιγοστοιχεία ) λιπίδια, διάφορα (βιταμίνες κυρίως της ομάδας Β, ένζυμα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, κλπ)
    28 μεταλλικά στοιχεία βρίσκονται στο σώμα . Η γύρη έχει και τα 28. Θεωρείται από τις καλύτερες τροφές για όλους, πολύ περισσότερο για χορτοφάγους, που ψάχνουν για μια πηγή πρωτεΐνης αντίστοιχης η και καλύτερης του κρέατος .100gr γύρης αντιστοιχούν σε 500gr βοδινού κρέας η σε 7 αυγά.
    Η γύρη βοηθάει στον αναβολισμό του οργανισμού, στην όρεξη, είναι αφροδισιακό, προστατεύει από την αθηροσκλήρωση , είναι αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτική, αντιπυρετική, έχει αντικαταθλιπτική δράση (λόγω των βιταμινών που περιέχει, όπως προβιταμίνη Α,Β1,Β2,Β3,Β5,Β6,Β12,Ψ,Ε,Μ,ΡΡ, χολίνη, Ινοσιτόλη ,φυλικό οξυ ,ρουτίνη). Μειώνει το οίδημα, την αιμορραγία, την πίεση, τη χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, τα αρνητικά αποτελέσματα του stress, δίνει ενέργεια, βελτιώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες, την αιμοσφαιρίνη και την παραγωγή των ερυθρών κυττάρων , την λειτουργία του εντέρου, τη λειτουργία και ανάπτυξη των μυών, τις λειτουργιές του προστάτη, του στομάχου, του ήπατος, του θυρεοειδή. Επίσης βοηθάει στην ρύθμιση του σωματικού βάρους, στην αποθήκευση της βιταμίνης C από τον οργανισμό, ενισχύει τα τριχοειδή και το ανοσοποιητικό σύστημα γενικότερα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή